sâmbătă, 26 februarie 2011

Gratin de conopida cu dovlecei

                                      

Ingrediente: 1 conopida, 2 dovlecei, 1 rosie, 5 oua, 250g smantana, 160g cascaval, 4 linguri faina, ulei, sare, pipe, 1 frunza de dafin

Preparare: Se desface conopida buchetele mici si se fierbe aproximativ 5 min cu sare, piper si frunza de dafin. Dovleceii se taie rondele subtiri si se prajesc cu putin ulei si sare. Se unge tava cu putin ulei si se pune o lingura de faina la fund si pe margine. Se bat ouale, se pune smantana, se amesteca bine dupa care se pun cele 3 linguri de faina, se condimeteaza cu sare si piper, si se omogenizeaza bine, la final se adauga si o parte din cascavalul razuit. La fundul tavei se pune un strat de dovlecei, peste iei buchetele de conopida, si iar dovleceii ramasi, dupa care se toarna sosul. La final se pun felii de rosie decojite, si se razuieste cascavalul ramas. Se da tava la cuptor pentru 45 minute la 190ºC pana se rumeneste frumos.
 




 
 

 









duminică, 20 februarie 2011

Tarta cu ciuperci


Ingrediente: Aluat: 1 ou, 125g unt, 250g faina, sare
Umplutura: 500g ciuperci, 1 ceapa, 5 oua, 150g smantana, 160g cascaval, un cub de unt, sare, piper


Preparare: Aluat: Se amesteca toate ingredientele, iar aluatul rezultat se da la rece, cat timp se prepara umplutura.



Umplutura: Curatam legumele, taiem ceapa marunt si ciupercile felii. Calim in o lingura de unt ceapa impreuna cu ciupercile, cat sa se inmoaie putin. Batem ouale, adaugam smantana si le condimentam cu sare si piper dupa gust, semai adauga si o parte din cascaval, ras. 

 






 
Scoatem aluatul de la rece, il intindem in tava. Se umple tarta mai intai cu ciupercile cu ceapa (scurse de zeama pe care o lasa), turnam amestecul de oua cu smantana peste, presaram cascavalul ras ramas, deasupra si dam la cuptor la 190°C timp de 45min.
 



 

Budincă de orez



Ingrediente: 4 căni de lapte, 1 cană de orez, 1 plic de zahăr vanilat, 4 linguri de zahăr, 4 ouă, 40g de unt, 30g de stafide, 1 lingură rasă de scortisoara, sare


Preparare: Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l bine. Puneţi orezul la fiert în laptele rece împreună cu zahărul vanilat. Folosiţi focul mic şi amestecaţi constant ca să nu se lipească. Când este aproape fiert, adăugaţi zahărul şi un praf de sare. Fierbeţi în continuare până ce laptele a scăzut şi bobul de orez strâns între degete se striveşte uşor. Adăugaţi untul şi luaţi vasul de pe foc. Ungeţi bine o tava cu puţin unt. Încingeţi cuptorul la 160 °C. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă densă. După ce orezul s-a mai răcorit adăugaţi, treptat, gălbenuşurile amestecând energic pentru a le încorpora uniform. Încorporaţi stafidele si scorţişoara. Adăugaţi, amestecând uşor, albuşurile. Turnaţi orezul în tava şi introduceţi la cuptor pentru 50 minute. Scoateţi budinca de la cuptor, lăsaţi-o să se răcorească 10 minute.
 









vineri, 18 februarie 2011

Placinta cu branza si stafide



Ingrediente: aluat pentru placinta sau foi de placinta din comert, 1 kg branza dulce de vaci, 5 oua, 100g stafide, 50 ml lapte, 75g zahar, 2 pachetele vanilat, sare.


Preparare: Puneti intr-un bol stafidele, cu o ora inainte de a va apuca de placinta, si turnati apa fierbinte peste ele. Se amesteca branza cu 4 oua si un praf de sare, dupa care se pune zaharul si zaharul vanilat si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. In final, se adauga si stafidele si mai amestecati putin, dupa care puteti umple placinta. Aluatul se imparte in doua, jumate se pune pe tava unsa cu putin ulei.uat. Se adauga crema de branza si se intinde uniform pe toata suprafata foii. Se intinde si a doua jumatate de foaie de aluat si se pune in tava peste crema de branza. Taiati marginile care depasesc suprafata tavii, dupa carese  unge foaia cu ou pe toata suprafata. Se introduce apoi tava in cuptorul preincalzit la 200ºC si lasati 40 de minute sa se coaca. Cand placinta este maro-aurie la suprafata o puteti scoate din cuptor. Lasati-o sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit, scoateti placinta din tava, taiati-o felii, in ce forma doriti. O puteti servi atat calda, cat si rece.